Notes and Articles for Law students

User Tools

Site Tools


judge_aspirant:previous_year_questions:uttarakhand_judicial_service_civil_judge_preliminary_examination-_2013_part_ii_law_16_22_15_12_2018

Uttarakhand Civil Judge Preliminary Examination- 2013 (Part 2) LAW

Part 1 : General Knowledge Q. 1-50

51. Alimony under Section 25 of the Hindu Marriage Act, 1955 can be ordered by

  • (A) a civil court
  • (B) a court exercising jurisdiction under Hindu Marriage Act, 1955
  • (C) Both (A) and (B)
  • (D) Neither (A) nor (B)

Answer : (B)

52. A Father Karta can alienate a part of joint family property out of love and affection to

  • (A) Daughter
  • (B) Son
  • (C) Wife
  • (D) All of the above

Answer : (D)

53. By 2005 Amendment of the Hindu Succession Act, 1956, a son is liable to pay which of the following ?

  • (A) Untainted debt of father
  • (B) Tainted debt of father
  • (C) Untainted debt procured by father before the amendment in the Act
  • (D) None of the above

Answer : (C)

54. In the absence of class I heir who inherits the property of a Hindu male ?

  • (A) Father
  • (B) Brother
  • (C) Sister
  • (D) All of the above

Answer : (A)

55. In case of ‘desertion’ the wife has to prove which of the following facts ?

  • (A) The husband has abandoned her.
  • (B) That he has done so without any reasonable cause and against her wish and without her consent.
  • (C) That he has wilfully neglected her.
  • (D) All the above

Answer : (D)

56. Which of the following is not a ground of divorce under the Special Marriage Act, 1954 ?

  • (A) Adultery
  • (B) Cruelty
  • (C) Conversion
  • (D) Desertion

Answer : (C)

57. Under Muslim Law the following are guardians for marriage of a minor : (i) Father (ii) Mother (iii) State (iv) Brother Choose the correct order in which their guardianship accrues :

  • (A) (i), (ii), (iii), (iv)
  • (B) (ii), (i), (iv), (iii)
  • (C) (i), (iv), (ii), (iii)
  • (D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer : (C)

58. Muta marriage comes to an end by

  • (A) Talaq
  • (B) Hiba-i-Muddat
  • (C) Talaq-i-Tafweez
  • (D) None of the above

Answer : (B)

59. A Muslim woman need to observe iddat in which of the following ?

  • (A) Muta marriage
  • (B) Irregular marriage
  • (C) Valid marriage
  • (D) All of the above

Answer : (D)

60. Dissolution of Muslim Marriage Act, 1939 is based on the principles of which school of Muslim law ?

  • (A) Hanafi School
  • (B) Shafei School
  • (C) Maliki School
  • (D) Zaidi School

Answer : (C)

61. Khilwat or Sahida connotes

  • (A) valid retirement
  • (B) apostasy
  • (C) consent under compulsion
  • (D) option of puberty

Answer : (A)

62. A dower debt is

  • (A) a secured debt
  • (B) an actionable claim
  • (C) a preferential debt
  • (D) a mere right to sue

Answer : (B)

63. Which of the following is of the legal consequences of divorce under Muslim Law ?

  • (A) The parties acquire the right to contract another marriage.
  • (B) Cohabitation becomes unlawful.
  • (C) Mutual rights of inheritance ceases.
  • (D) All of the above

Answer : (A)

64. When a Muslim mother loses her right of Hizanat (custody) ?

  • (A) By her apostasy
  • (B) By her misconduct
  • (C) By marrying within degree of prohibited relationship
  • (D) All of the above

Answer : (D)

65. Among Muslims which school does not mention minimum amount of dower ?

  • (A) Hanafi
  • (B) Maliki
  • (C) Shafei
  • (D) None of the above

Answer : (C)

66. Who is the natural guardian of a Muslim female child ?

  • (A) Father
  • (B) Mother
  • (C) Grandfather
  • (D) Grandmother

Answer : (A)

67. Implied and contingent Talaq is not approved by

  • (A) Maliki
  • (B) Shia
  • (C) Shafei
  • (D) All of the above

Answer : (B)

68. A Muslim woman can seek divorce if the husband is not traceable for a period of

  • (A) 7 years
  • (B) 5 years
  • (C) 4 years
  • (D) 3 years

Answer : (C)

69. Under the Muslim Woman (Protection of Rights on Divorce) Act, the option to be governed by the provision of S. 125 Cr. P.C. may be given by the parties

  • (A) either jointly or separately
  • (B) separately
  • (C) jointly
  • (D) None of the above

Answer : (A)

70. A Muslim divorced woman can apply directly to the Wakf Board when there is no relative to support her. This was held in which one of the following cases ?

  • (A) Yusuf V/s Sowramma
  • (B) A.A. Abdullah V/s A.B. Mohmuna Syed Bhai
  • (C) Secretary, T.N. Wakf Board V/s Syed Fatima Nachi
  • (D) Mohd. Ahmad Khan V/s Shah Bano Begum

Answer : (C)

71. ‘M’, the mother of a Muslim minor daughter contracted her in marriage in the life time of the father who had become an apostate. The marriage is

  • (A) Bad in law
  • (B) Valid
  • (C) Void
  • (D) Irregular

Answer : (C)

72. A marriage of a Mahomedan, who is of sound mind and has attained puberty, is brought about without his consent. The marriage will be

  • (A) Valid
  • (B) Irregular
  • (C) Unlawful
  • (D) Void

Answer : (B)

73. The rules against perpetuity do not apply to which of the following ?

  • (A) Movable properties
  • (B) Charities
  • (C) Immovable properties
  • (D) All of the above

Answer : (D)

74. The provision as to ‘exchange of money’ has been provided under which of the following sections of T.P. Act ?

  • (A) Section 118
  • (B) Section 119
  • (C) Section 121
  • (D) None of the above

Answer : (C)

75. Persons competent to transfer a property have been defined under which of the following sections of the T.P. Act ?

  • (A) Section 6
  • (B) Section 7
  • (C) Section 8
  • (D) Section 9

Answer : (B)

76. Under which one of the following sections of the T.P. Act, English mortgage has been defined ?

  • (A) Section 58(e)
  • (B) Section 58 * (D)
  • (C) Section 58(g)
  • (D) Section 58(f)

Answer : (A)

77. Which one of the following group of sections deals with lease under T.P. Act ?

  • (A) Sections 102 to 119
  • (B) Sections 105 to 119
  • (C) Sections 102 to 117
  • (D) Sections 105 to 117

Answer : (D)

78. In which one of the following cases Lord Sumner said, “they also serve who stand and wait” ?

  • (A) Mahboob Shah V/s Emperor
  • (B) Inder Singh V/s Emperor
  • (C) Barendra Kumar Ghosh V/s Emperor
  • (D) None of the above

Answer : (C)

79. “Local Law” mentioned under Section 42 of the Indian Penal Code, 1860 means a law applicable to

  • (A) whole of India
  • (B) a particular part of India
  • (C) any part of India
  • (D) None of the above

Answer : (B)

80. “Good faith” within the meaning of the I.P.C. means

  • (A) an act done with due care and attention
  • (B) an actual belief that the act done is not contrary to law
  • (C) an act in fact done honestly
  • (D) an act done under bonafide belief

Answer : (A)

81. Who prepared the first draft of Indian Penal Code ?

  • (A) Canning
  • (B) Stephen
  • (C) Bentinck
  • (D) Macaulay

Answer : (D)

82. In which of the following Sections of I.P.C. ‘preparation’ is punishable ?

  • (A) Sections 121, 125, 398
  • (B) Section 122, 125, 399
  • (C) Sections 122, 126, 399
  • (D) Sections 121, 126, 398

Answer : (C)

83. Mc Naughten case is related to which of the following Section of the I.P.C ?

  • (A) Section 83
  • (B) Section 84
  • (C) Section 85
  • (D) Section 86

Answer : (B)

84. Which of the following case is known as Nasik Conspiracy case ?

  • (A) Vinayak Damodar Savarkar’s case
  • (B) Bal Gangadhar Tilak’s case
  • (C) Madhu Limaye’s case
  • (D) None of the above

Answer : (A)

85. Which of the following is not correctly matched under I.P.C ?

  • (A) Furnishing false information – S. 177
  • (B) Giving false evidence – S. 191
  • (C) Causing disappearance of evidence of offence – S. 205
  • (D) Counterfeiting coin – S. 231

Answer : (C)

86. Which one of the following set of Sections of I.P.C. provides for the right of private defence ?

  • (A) Sections 107 to 120
  • (B) Sections 121 to 133
  • (C) Sections 76 to 105
  • (D) Sections 96 to 106

Answer : (D)

87. ‘A’ having joint property with Z in a horse, intending thereby to cause wrongful loss to Z, shoots the horse. Under what section of I.P.C. ‘A’ shall be charged with ?

  • (A) Section 426
  • (B) Section 429
  • (C) Section 437
  • (D) Section 438

Answer : (B)

88. To which one of the following section of I.P.C., Hicklin rule is related to ?

  • (A) Section 292
  • (B) Section 291
  • (C) Section 290
  • (D) Section 294

Answer : (A)

89. ‘A’ fires on a crowd for no reason. As a result of which ‘B’ dies. What offence has ‘A’ committed ?

  • (A) Culpable homicide not amounting to murder
  • (B) Grievous hurt
  • (C) Murder
  • (D) None of the above

Answer : (C)

90. Which of the following is/are essential element/s of offence of grievous hurt ?

  • (A) Emasculation
  • (B) Privation of any member or joint
  • (C) Permanent disfiguration of head or face
  • (D) All of the above

Answer : (D)

91. ‘A’ voluntarily throws into a river a ring belonging to ‘Z’ with the intention to cause loss to ‘Z’. ‘A’ has committed the offence of

  • (A) theft
  • (B) robbery
  • (C) cheating
  • (D) mischief

Answer : (D)

92. What should be the age of minor to constitute the offence of kidnapping ?

  • (A) 16 years
  • (B) 18 years
  • (C) Below 16 years in case of male and below 18 years in case of female
  • (D) Below 18 years in case of male and below 21 years in case of female

Answer : (C)

93. Which one of the following is a case decided by Federal Court on S. 124A of I.P.C ?

  • (A) Kedar Nath V/s State
  • (B) Niharendu Dutt V/s Emperor
  • (C) Q. Empress V/s Bal Gangadhar Tilak
  • (D) Emperor V/s Sadashivanarayan

Answer : (B)

94. To which of the following offences the Apex Court judgement in Abhayanand Mishra V/s State of Bihar is related to ?

  • (A) Sections 420 and 511 of I.P.C.
  • (B) Section 511 of I.P.C. only
  • (C) Section 420 of I.P.C. only
  • (D) None of the above

Answer : (A)

95. Under which one of the following Sections of I.P.C. rash and negligent driving of vehicle on a public way is an offence ?

  • (A) Section 278
  • (B) Section 279
  • (C) Section 273
  • (D) Section 280

Answer : (B)

96. ‘Unlawful assembly’ is defined in which of the following section of the I.P.C ?

  • (A) Section 34
  • (B) Section 149
  • (C) Section 146
  • (D) None of the above

Answer : (D)

97. Section 153-AA has been inserted in the I.P.C. 1860, by which of the following Criminal Law Amendment Act

  • (A) Act of 2001
  • (B) Act of 2003
  • (C) Act of 2005
  • (D) Act of 2006

Answer : (C)

98. ‘X’ along with four other armed hoodlums seizes the child of ‘Y’ and threaten to kill him unless ‘Y’ parts with his watch and diamond ring. ‘X’ has committed the offence of

  • (A) robbery
  • (B) dacoity
  • (C) attempt to murder
  • (D) theft

Answer : (B)

99. In which one of the following cases Section 303 of I.P.C. was declared unconstitutional ?

  • (A) Mithu V/s State of Punjab
  • (B) Bachan Singh V/s State of Punjab
  • (C) Jagdish V/s State of M.P.
  • (D) None of the above

Answer : (A)

100. A mixed sugar in B’s food knowing it to be arsenic. ‘B’ did not take that food. What offence has ‘A’ committed ?

  • (A) A has committed no offence.
  • (B) A is guilty for assault.
  • (C) A is not guilty for assault.
  • (D) A is guilty for attempt to murder.

Answer : (D)

101. The offence of Section 361 of the I.P.C. is basically against

  • (A) family
  • (B) society
  • (C) any person
  • (D) lawful guardian

Answer : (D)

102. ‘A’ has consensual sexual relations with ‘Z’s wife. She gives to ‘A’ a valuable property which ‘A’ knows to belong to her husband ‘Z’ and she has no authority from ‘Z’ to give. ‘A’ takes the property dishonestly. Which one of the following offences has been committed by ‘A’ ?

  • (A) Criminal breach of trust
  • (B) Theft and criminal breach of trust
  • (C) Theft
  • (D) Criminal misappropriation

Answer : (C)

103. Which of the following is not correctly matched ?

  • (A) Inquiry – Section 2(g)
  • (B) Judicial proceedings – Section 2(i)
  • (C) Police Station – Section 2(o)
  • (D) Pleader – Section 2(q)

Answer : (C)

104. Classification of ‘compoundable and non-compoundable offences’ has been provided under

  • (A) 1st Schedule of Cr. P.C.
  • (B) 2nd Schedule of Cr. P.C.
  • (C) Section 320 of Cr. P.C.
  • (D) Section 321 of Cr. P.C.

Answer : (C)

105. Section 25A was inserted in Cr. P.C. by which of the following Amendment Act ?

  • (A) Cr. P.C. Amendment Act, 2008
  • (B) Cr. P.C. Amendment Act, 2005
  • (C) Cr. P.C. Amendment Act, 2009
  • (D) Cr. P.C. Amendment Act, 1978

Answer : (B)

106. Which of the following is correct answer ? (i) Provisions of Cr. P.C. do not apply to the State of Jammu and Kashmir. (ii) All provisions of Cr. P.C. do not apply to the State of Nagaland. Choose the correct answer :

  • (A) Only (i) is correct.
  • (B) Only (ii) is correct.
  • (C) Both (i) and (ii) are incorrect.
  • (D) Both (i) and (ii) are correct.

Answer : (D)

107. Inquiry is conducted by

  • (A) Magistrate only
  • (B) Police officer only
  • (C) Session Court only
  • (D) Magistrate or court

Answer : (D)

108. Which of the following is not a Criminal Court ? (i) Executive Magistrate (ii) Children’s court under Juvenile Justice Act, 2000 (iii) Panchayati Adalats

  • (A) All of the above
  • (B) only (ii)
  • (C) only (iii)
  • (D) (ii) and (iii) both

Answer : (D)

109. Which one of the following sections of the Cr. P.C. provides that a person once convicted or acquitted shall not be tried again for the same offence ?

  • (A) Section 303
  • (B) Section 20(3)
  • (C) Section 300(1)
  • (D) None of the above

Answer : (C)

110. Who among the following may withdraw prosecution of any person at any time before the judgement is pronounced ?

  • (A) The State Government
  • (B) The Public Prosecutor
  • (C) The aggrieved person
  • (D) The Writer of F.I.R.

Answer : (B)

111. Which one of the following Sections of Cr. P.C. provides free legal aid to the accused ?

  • (A) S. 304
  • (B) S. 306
  • (C) S. 301
  • (D) S. 302

Answer : (A)

112. Under Cr. P.C., which of the following is correctly matched ?

  • (A) Procedure where judges of Court of appeal are equally divided – Section 392
  • (B) Finality of judgement and orders on appeal – Section 394
  • (C) Reference to the High Court – Section 396
  • (D) Arrest of accused in appeal from acquittal – Section 391

Answer : (A)

113. An accused may apply for plea-bargaining where he has committed :

  • (A) an offence for which the punishment extends for imprisonment exceeding seven years.
  • (B) An offence which affects socio-economic condition of the country.
  • (C) an offence against a woman.
  • (D) an offence of theft.

Answer : (D)

114. Which one of the following group of sections of Cr. P.C. deals with proclamation and attachment ?

  • (A) Sections 80 to 85
  • (B) Sections 82 to 86
  • (C) Sections 82 to 90
  • (D) Sections 80 to 86

Answer : (B)

115. Which one of the following sections of the Cr. P.C. provides as to security for good behaviour from habitual offenders ?

  • (A) Section 110
  • (B) Section 109
  • (C) Section 108
  • (D) None of the above

Answer : (A)

116. In which of the following cases a wife is not entitled to maintenance ?

  • (A) If she is living in adultery.
  • (B) If without sufficient reasons refuses to live with her husband.
  • (C) If the parties are living separately by mutual consent.
  • (D) All of the above.

Answer : (D)

117. ‘Victim Compensation Scheme’ has been provided under Criminal Procedure Code by which of the following amendment ?

  • (A) Cr. P. Code (Amendment) Act, 2008
  • (B) Cr. P. Code (Amendment) Act, 2009
  • (C) Cr. P. Code (Amendment) Act, 2005
  • (D) None of the above

Answer : (B)

118. Which one of the following sections of Cr. P.C. provides power of the High Court to confirm sentence or annul conviction ?

  • (A) Section 366
  • (B) Section 367
  • (C) Section 369
  • (D) Section 368

Answer : (D)

119. The State Government may by notification declare any city or town for the purposes of Cr. P.C. as a ‘Metropolitan’, whose population :

  • (A) exceeds ten lakhs
  • (B) below ten lakhs
  • (C) is five lakhs
  • (D) None of the above

Answer : (A)

120. Which one of the following section of Cr. P.C. provides public to give information of certain offences to the police officer ?

  • (A) Section 38
  • (B) Section 40
  • (C) Section 39
  • (D) All of the above

Answer : (C)

121. Which one of the following Section of Cr. P.C. provides identification of arrested person ?

  • (A) Section 54
  • (B) Section 54A
  • (C) Section 55A
  • (D) Section 60A

Answer : (B)

122. Who of the following may order for maintenance of wives, children and parents under Cr. P.C. 1973 ?

  • (A) Only Executive Magistrate
  • (B) Judicial Magistrate 2nd Class
  • (C) Magistrate of the 1st Class
  • (D) All of the above

Answer : (C)

123. Consider the following statement and choose the correct answer with the help of code given below : (i) Investigation is conducted by police officer (ii) Magistrate cannot interfere in investigation (iii) Investigation is a judicial proceeding (iv) Investigation is not a judicial proceeding Codes :

  • (A) (i) and (iv) are correct.
  • (B) (i), (ii) and (iv) are correct.
  • (C) (ii) and (iv) are correct.
  • (D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer : (B)

124. Under Cr. P.C. where two or more courts have taken cognizance of the same offence and question arises as to which of them ought to try that offence, the question shall be decided (i) by the Supreme Court (ii) if the Courts are subordinate to the same High Court by that High Court (iii) if the Courts are not subordinate to the same High Court, by the High Court within the local limits of whose appellate criminal jurisdiction the proceedings were first commenced Chose the correct answer :

  • (A) Only (i) is correct.
  • (B) (ii) and (iii) are correct.
  • (C) (i), (ii) and (iii) all are correct.
  • (D) (i) and (iii) are correct.

Answer : (B)

125. A High Court under its inherent powers conferred under Section 482 of Cr. P.C. passes the following orders : (i) It quashes the F.I.R. (ii) It quashes proceeding of case pending before a criminal court. (iii) It expunges the derogatory remarks against a member of subordinate court. Having in view the validity of above order choose the correct answer given below :

  • (A) Only (i) is valid.
  • (B) (i) and (ii) are both valid.
  • (C) (i), (ii) and (iii) all are valid.
  • (D) (i) and (iii) are valid.

Answer : (C)

126. In which of the following cases it was held that a person has a right to protection under Section 161(2) of Cr. P.C. against questions, the answers of which would have a tendency to a criminal charge ?

  • (A) Nandini Satpathy V/s P.L. Dani
  • (B) Gian Singh V/s State
  • (C) Rupan Deol Bajaj V/s K.P.S. Gill
  • (D) R.K. Dalmia V/s Delhi Administration

Answer : (A)

127. Under which of the following sections of the Cr. P.C. the magistrate shall dismiss the complaint ?

  • (A) Section 202
  • (B) Section 201
  • (C) Section 203
  • (D) None of the above

Answer : (C)

128. Which one of the following Sections of the C.P.C. deals with institution of suits ?

  • (A) Section 29
  • (B) Section 13
  • (C) Section 27
  • (D) Section 26

Answer : (D)

129. Which one of the following is NOT a suit of civil nature ?

  • (A) Suit relating to rights of worship
  • (B) Suit involving purely religious rights
  • (C) Suit for rent
  • (D) Suit for rights to hereditary office

Answer : (B)

130. A residing in Dehradun, beats B in Lucknow. B may sue A under C.P.C :

  • (A) either in Lucknow or in Dehradun
  • (B) only in Lucknow
  • (C) only in Dehradun
  • (D) anywhere else

Answer : (A)

131. The Sections in the Code of Civil Procedure can be amended by

  • (A) the Parliament
  • (B) a High Court
  • (C) the Court hearing the suit
  • (D) the parties to the suit

Answer : (A)

132. Inherent powers of the court can be exercised under C.P.C.

  • (A) for the ends of justice or to prevent abuse of the process of the court
  • (B) to help the plaintiff
  • (C) to help the defendant
  • (D) to grant interim relief

Answer : (A)

133. Under C.P.C. the provision of notice before instituting a suit against the Government is given in

  • (A) Section 180
  • (B) Section 6
  • (C) Section 80
  • (D) Section 21

Answer : (C)

134. Under C.P.C. the Court may not issue commissions in the following matter :

  • (A) to examine any person
  • (B) to examine accounts
  • (C) to make a partition
  • (D) for execution of a decree

Answer : (D)

135. Under C.P.C. which one of the following is liable to attachment and sale in execution of a decree ?

  • (A) Necessary wearing-apparel
  • (B) Promissory Notes
  • (C) Tools of artisans
  • (D) Books of accounts

Answer : (B)

136. Which section of the C.P.C. prohibits the arrest or detention in the civil prison of a woman in execution of a decree for the payment of money ?

  • (A) Section 55
  • (B) Section 56
  • (C) Section 57
  • (D) Section 58

Answer : (B)

137. Under C.P.C. a decree may be executed by

  • (A) Tehsildar
  • (B) Collector
  • (C) District Judge
  • (D) the Court which passed it or by the Court to which it is sent for execution

Answer : (D)

138. Does the pendency of a civil suit in a foreign Court preclude the courts in India from trying a suit founded on the same cause of action ?

  • (A) Yes.
  • (B) No.
  • (C) Will depend on the nature of the suit.
  • (D) Will depend on the pecuniary valuation of the suit.

Answer : (B)

139. ‘Mesne profits’ has been defined in which of the following Sections of the C.P.C. ?

  • (A) Section 2(4)
  • (B) Section 2(8)
  • (C) Section 2(12)
  • (D) Section 2(14)

Answer : (C)

140. Which one of the following sections of the Code of Civil Procedure provides for the trial in open Courts where public may have access ?

  • (A) Section 153A
  • (B) Section 153B
  • (C) Section 153C
  • (D) Section 153D

Answer : (C)

141. Under which one of the following Sections of the C.P.C. the Court may ask parties to a dispute to go for mediation ?

  • (A) Section 88
  • (B) Section 89
  • (C) Section 87
  • (D) Section 86A

Answer : (B)

142. By which one of the amendments of C.P.C. scope of summary trial was substantially widened ?

  • (A) CPC (Amendment) Act, 1999
  • (B) CPC (Amendment) Act, 2002
  • (C) CPC (Amendment)Act, 1976
  • (D) None of the above

Answer : (C)

143. Under which provision of C.P.C. an Ambassador can be sued ?

  • (A) Section 86
  • (B) Section 88
  • (C) Section 88A
  • (D) He cannot sued

Answer : (A)

144. Morgan Stanley Mutual Fund V/s Kartik Das case related to which of the following ?

  • (A) Issuance of Commission
  • (B) Attachment before judgement
  • (C) Interim injunction
  • (D) Affidavits

Answer : (C)

145. When a Court can reject a plaint ?

  • (A) Where plaintiff fails to comply with Rule – 9.
  • (B) Where suit is barred by law.
  • (C) Where plaint is not in duplicate.
  • (D) All of the above.

Answer : (D)

146. Under C.P.C. find the incorrect match of the following :

  • (A) Revenue Courts – Section 5
  • (B) Provincial Small Causes Courts – Section 7
  • (C) Pecuniary Jurisdiction of Courts – Section 9
  • (D) Presidency Small Causes Courts – Section 8

Answer : (C)

147. Under Section 13 of CPC which of the following judgements shall not be conclusive ?

  • (A) Judgement not on merit.
  • (B) Judgement founded on breach of Indian law.
  • (C) Judgement against International law.
  • (D) All of the above

Answer : (D)

148. Rules 6 to 10 of order 39 of C.P.C. deal with

  • (A) attachment of property
  • (B) arrest of persons
  • (C) plaints
  • (D) interlocutory orders

Answer : (D)

149. Rules relating to interpleader suit have been provided in the C.P.C, under which of the following orders ?

  • (A) Order 50
  • (B) Order 35
  • (C) Order 55
  • (D) Order 40

Answer : (B)

150. In which of the following case Sir Lawrence Jenkins has observed that “the rule of res judicata, while founded on account of precedent, is directed by a wisdom which is for all times” ?

  • (A) Lal Chand V/s Radha Kishan
  • (B) Sheopersan V/s Ramanand Singh
  • (C) Sulochana Amma V/s Narayanan Nair
  • (D) Pandurang Ramchandra V/s Shantibai

Answer : (B)

151. What is the essence of pleadings ?

  • (A) Plead facts not law
  • (B) Plead law not facts
  • (C) Plead facts and law
  • (D) All the above

Answer : (A) 152. The Bill of Evidence Act was prepared by

  • (A) Fourth Law Commission
  • (B) Sir Henry Maine
  • (C) Sir James Stephen
  • (D) None of the above

Answer : (C)

153. Rule of Res Gestae which means facts forming the part of the same transactions which is the facts in issue is discussed in

  • (A) Section 6
  • (B) Section 7
  • (C) Section 5
  • (D) Section 8

Answer : (A)

154. The principle of ‘res judicata’ is provided in which of the following section of the Indian Evidence Act ?

  • (A) Section 140
  • (B) Section 40
  • (C) Section 160
  • (D) Section 164

Answer : (B)

155. The principle which preclude a person from denying some statement previously made by him is known as

  • (A) Admission
  • (B) Confession
  • (C) Res subjudice
  • (D) Estoppel

Answer : (D) 156. Which one of the following is correctly matched under the Indian Evidence Act ?

  • (A) Burden of proof – Section 101
  • (B) Dowry Death – Section 122
  • (C) Dumb witness – Section 107
  • (D) Accomplice – Section 119

Answer : (A)

157. Rules relating to ‘identification of parade’ are contained in which of the following section of Indian Evidence Act ?

  • (A) Section 9
  • (B) Section 19
  • (C) Section 29
  • (D) Section 39

Answer : (A)

158. Section 74 of the Indian Evidence Act, 1872 deals with

  • (A) Testamentary document
  • (B) Non-Testamentary document
  • (C) Personal document
  • (D) Public document

Answer : (D)

159. Under which section of Evidence Act legitimacy of a child born during the lawful wedlock is presumed ?

  • (A) Section 112
  • (B) Section 113
  • (C) Section 114
  • (D) Section 115

Answer : (A)

160. Any question suggesting the answer is called

  • (A) Oral question
  • (B) Special question
  • (C) Leading question
  • (D) Hearsay question

Answer : (C)

161. ‘Not proved’ means

  • (A) It is not proved.
  • (B) It has been disproved.
  • (C) It is neither proved nor disproved.
  • (D) It is denied.

Answer : (C)

162. ‘Proof’ is the result of

  • (A) Inquiry
  • (B) Evidence
  • (C) Investigation
  • (D) Statement

Answer : (B)

163. “A fact in personal knowledge of the judge can not be taken in evidence.” In which case this had been held ?

  • (A) Har Prasad V/s Shiva Dayal (1876) 3IA 259
  • (B) Kashmira Singh V/s State of M.P. 1952 ACR 536
  • (C) Virendra Kumar Ghosh V/s Emperor ILR (1910) 37 Cal, 474
  • (D) Pushpa Devi Ramjatia V/s M.L. Wadhwa AIR 1987 SC 1748

Answer : (A)

164. ‘H’ says that ‘Y’ told him that ‘A’ killed ‘B’. This is

  • (A) Primary evidence
  • (B) Best evidence
  • (C) Hearsay evidence
  • (D) Admission

Answer : (C)

165. “An accomplice is a competent witness against an accused” is provided in which of the following Section of Indian Evidence Act ?

  • (A) Section 130
  • (B) Section 131
  • (C) Section 132
  • (D) Section 133

Answer : (D)

166. Among the following which is not a public document ?

  • (A) An unregistered family partition deed
  • (B) A registered sale deed
  • (C) A decision of High Court
  • (D) A decision of Civil Court

Answer : (A)

167. Which one of the following is not privileged communication ?

  • (A) Matrimonial communication
  • (B) Paternal communication
  • (C) Professional communication
  • (D) Official communication

Answer : (B)

168. Under which one of the following Sections of the Indian Evidence Act, a witness under examination gets the right to refresh his memory ?

  • (A) Section 158
  • (B) Section 159
  • (C) Section 160
  • (D) Section 162

Answer : (B)

169. Under which of the following Sections of the Indian Evidence Act, the judge determines as to admissibility of fact ?

  • (A) Section 54
  • (B) Section 148
  • (C) Section 136
  • (D) Section 23

Answer : (C)

170. The fact sought to be proved is called

  • (A) Factum probana
  • (B) Factum probandum
  • (C) Lex Fori
  • (D) Lex Loci

Answer : (B)

171. The affidavit given to the Court is

  • (A) not an evidence
  • (B) an evidence
  • (C) merely a written statement
  • (D) a proof

Answer : (A)

172. Which one of the following sections of the Transfer of Property Act provides that ‘mereright to sue’ can not be transferred ?

  • (A) Section 5
  • (B) Section 6
  • (C) Section 7
  • (D) None of the above

Answer : (B)

173. Which of the following are actionable claims ? (i) A share in partnership (ii) A decree (iii) Claim for arrears of rent (iv) Right to get damages for breach of contract

  • (A) Only (i)
  • (B) Only (ii)
  • (C) Only (iv)
  • (D) Only (i) and (iii)

Answer : (D)

174. The test to decide whether something attached to the earth has to be regarded as immovable or not, depends on any one of the following ?

  • (A) The degree or mode of annexation
  • (B) Place of annexation
  • (C) The object of annexation
  • (D) Both (A) and (C)

Answer : (D)

175. A transfers property to B in trust for C and directs B to give possession of the property to C when he attains the age of 25. C’s interest in the property is

  • (A) Contingent
  • (B) Vested
  • (C) Neither contingent nor vested
  • (D) Public interest

Answer : (B) 176. If a property is transferred with the conditions that an interest created therein for the benefit of the transferee shall cease on his becoming insolvent, such a condition is void under which of the following sections of the Transfer of Property Act ?

  • (A) Section 10
  • (B) Section 11
  • (C) Section 12
  • (D) Section 13

Answer : (C)

177. A gives a field to B, reserving to himself, with B’s assent, the right to take back the field in case B and his descendants die before A. B dies without descendants in A’s life time. Can ‘A’ take back the field ?

  • (A) Yes
  • (B) No
  • (C) Condition is void
  • (D) None of the above

Answer : (A)

178. Every transfer of immovable property made with intent to defeat or delay the creditors of the transferor shall be

  • (A) Voidable at the option of such creditors
  • (B) Not void
  • (C) Void
  • (D) None of the above

Answer : (A)

179. In the light of provisions of the T.P. Act, a minor

  • (A) Can transfer a property
  • (B) Can not transfer a property
  • (C) Can accept transfer of property in his favour
  • (D) Both (B) and (C)

Answer : (D)

180. ‘Redemption is the heart of mortgage’ was observed by

  • (A) Lord Develin
  • (B) Lord Davey
  • (C) Lord Halsburry
  • (D) None of the above

Answer : (C)

181. In which of the following sections of T.P. Act ‘transfer by ostensible owner’ is provided :

  • (A) Section 39
  • (B) Section 41
  • (C) Section 40
  • (D) Section 42

Answer : (B) 182. In which of the following sections of T.P. Act, transfer in favour of unborn person can be made :

  • (A) Section 13
  • (B) Section 12
  • (C) Section 14
  • (D) Section 15

Answer : (A)

183. Which one of the following sections of the T.P. Act provides that when there is a conflict between marshalling and contribution, marshalling shall prevail ?

  • (A) Section 80
  • (B) Section 81
  • (C) Section 82
  • (D) Section 83

Answer : (C)

184. Muhammad Afzal V/s Ghulam Kasim (1903) ILR Cal 843 is a leading case on which of the following ?

  • (A) Rule against perpetuity
  • (B) Equity of redemption
  • (C) Doctrine of election
  • (D) Doctrine of holding over

Answer : (C) 185. In case of transfer of property for the benefit of the public which of the following restrictions shall not apply ?

  • (A) Rule against perpetuity
  • (B) Transfer to take effect on failure of prior interest
  • (C) Direction of accumulation
  • (D) All of the above

Answer : (D)

186. Which of the following is not correctly matched under T.P. Act ? (A) Universal donee – S. 128 (B) Doctrine of Part performance – S. 53A (C) Marshalling by subsequent purchaser – S. 65 (D) Mortgagee’s right to forclosure or sale – S. 67

Choose the right answer :

  • (A) Only (A)
  • (B) Both (A) and (B)
  • (C) Only (C)
  • (D) Both (C) and (D)

Answer : (C)

187. The following leading cases are related to which of the following subjects ? A. Gopal V/s Parsottam B. Santely V/s Wilde C. Kedar Lal V/s Hari Lal D. Ali Hussain V/s Nilla Kandan

Choose the correct answer :

  • (A) Lease
  • (B) Gift
  • (C) Mortgage
  • (D) None of the above

Answer : (C)

188. Under the Constitution of India all aspects of family law are provided in the

  • (A) Union List
  • (B) State List
  • (C) Concurrent List
  • (D) None of the above

Answer : (C)

189. A marriage under Hindu Law between Sapindas parties shall be valid

  • (A) If the custom or usage governing each of them permits.
  • (B) If the custom or usage governing any of them permits.
  • (C) Either (A) or (B).
  • (D) Neither (A) nor (B).

Answer : (A)

190. Adultery is a ground under Hindu Marriage Act, 1955 for

  • (A) judicial separation
  • (B) divorce
  • (C) judicial separation and divorce both
  • (D) only divorce and not judicial separation

Answer : (C)

191. A Hindu wife can adopt a boy and a girl simultaneously

  • (A) without consent of husband
  • (B) with the consent of husband
  • (C) cannot adopt
  • (D) None of the above

Answer : (B) 192. Disposal of immovable property of a minor by his natural guardian is

  • (A) valid
  • (B) void
  • (C) voidable at the option of transferee
  • (D) voidable at the option of minor

Answer : (D)

193. In India a decree of restitution of conjugal rights can be executed by

  • (A) attachment of the property of respondent
  • (B) arrest of the respondent
  • (C) attachment of property and arrest of respondent, both
  • (D) either attachment of property or by arrest of respondent and fine

Answer : (A)

194. Bigamous marriage under the Hindu Marriage Act, 1955 is

  • (A) Valid
  • (B) Void
  • (C) Voidable
  • (D) Irregular

Answer : (B)

195. Punishment for violation of condition as to age as provided under Section 5(III) of the Hindu Marriage Act, 1956, has been provided under which of the following section of the Hindu Marriage Act, 1956 ?

  • (A) Section 18 * (B)
  • (B) Section 17
  • (C) Section 18 * (A)
  • (D) None of the above

Answer : (C) 196. Hanuman Prasad V/s Mst. Babooee Mumraj case is related to which of the following ?

  • (A) Adoption
  • (B) Guardianship
  • (C) Marriage
  • (D) Maintenance

Answer : (B)

197. A Hindu husband converting to Islam and marrying again will be guilty of bigamy. It was held in which of the following case ?

  • (A) Bahurao V/s State of Maharashtra
  • (B) Dr. A.N. Mukherji V/s State
  • (C) Sarla Mudgal V/s Union of India
  • (D) P.V. Venkatraman V/s State

Answer : (C)

198. Under Hindu law where the husband creates a condition in which the wife is compelled to leave the conjugal home and live separately

  • (A) the husband may sue for divorce
  • (B) the wife will be held guilty of desertion
  • (C) the marriage is irretrievably broken down
  • (D) the husband is guilty of constructive desertion

Answer : (D)

199. An illegitimate minor child under Section 20 of the Hindu Adoptions and Maintenance Act is entitled to claim maintenance during his minority from

  • (A) Father
  • (B) Mother
  • (C) Grandfather
  • (D) Both (A) & (B)

Answer : (D)

200. A Hindu father-in-law is bound to maintain widow daughter-in-law if

  • (A) she is having no property or income
  • (B) she is unable to obtain maintenance out of estate of deceased husband
  • (C) she cannot obtain maintenance from children
  • (D) All of the above

Answer : (D)

Created on 2020/10/19 23:32 by • Last modified on 2020/11/07 18:38 (external edit)