Notes and Articles for Law students

User Tools

Site Tools


judge_aspirant:previous_year_questions:uttarakhand_judicial_service_civil_judge_preliminary_2013_15_56_15_12_2018

Uttarakhand Judicial Service Civil Judge (Junior Division) Preliminary Examination- 2013

Part – I GENERAL KNOWLEDGE

1. Which of the following is not mentioned in the Indian Constitution ?

  • (A) Election Commission
  • (B) Finance Commission
  • (C) Planning Commission
  • (D) Union Public Service Commission

Answer: (C)

2. By which Constitutional Amendment the number of ministers have been limited to 15% of the total number of members of the lower house ?

  • (A) Ninety First Amendment
  • (B) Ninety Second Amendment
  • (C) Ninetieth Amendment
  • (D) None of the above

Answer: (C)

3. Point out the mismatched pair :

  • (A) Power of Parliament to legislate on a matter in the State list in the national interest– Article 249
  • (B) Power of Parliament to legislate with respect to any matter in the State List if a proclamation of emergency is in operation– Article 250
  • (C) Power of Parliament to legislate for two or more States by consent – Article 251
  • (D) Legislation for giving effect to international agreements – Article 253

Answer: (C)

4. Which one of the following is not an essential elements of a State in international law ?

  • (A) Population
  • (B) Armed forces
  • (C) Territory
  • (D) Capacity to enter into relation with other States

Answer: (B)

5. The name of the first woman judge of the International Court of Justice is

  • (A) Rosalyn Higgins
  • (B) Rosa E. Oturnbayeva
  • (C) Gertrude Mongella
  • (D) Sadako Ogata

Answer: (A)

6. Point out the mismatched pair :

  • (A) Chiranjitlal V/s Union of India (1950) – Article 14
  • (B) Dinesh Trivedi V/s Union of India (1997) – Article 19
  • (C) Sunil Batra V/s Delhi Administration (1978) – Article 21
  • (D) Bhim Singh V/s State of J & K (1986) – Article 29

Answer: (D)

7. Read the following carefully : Statement (1) : Recognition is a process through which a political community acquires international personality by becoming a member of family of nation. Statement (2) : Hegel, Anzilloti and Oppenheim are chief exponents of Constitutive theory of recognition. Of the above :

  • (A) Only (1) is true.
  • (B) Only (2) is true.
  • (C) Both (1) and (2) are true.
  • (D) Both (1) and (2) are false.

Answer: (C)

8. Who said “Inclusion of any matter in the agenda of General Assembly, discussion on it, its study or the passing of a General Resolution would not amount to intervention” ?

  • (A) Prof. Hans Kelsen
  • (B) Prof. Quincy Wright
  • (C) Oppenheim
  • (D) None of the above

Answer: (B)

9. A Member of Parliament of India or Member of Legislative Assembly of a State cannot be arrested in a civil action within a period of ……… before or after the session.

  • (A) 40 days
  • (B) 45 days
  • (C) 50 days
  • (D) 55 days

Answer: (A)

10. ‘Zonal Council’ in India is

  • (A) Dispute Settling Agency
  • (B) Law Making Body
  • (C) Advisory Body
  • (D) Administrative Body

Answer: (C)

11. In which among the following States in India, Legislative Council does not exist ?

  • (A) State of Bihar
  • (B) State of Maharashtra
  • (C) State of Rajasthan
  • (D) State of Karnataka

Answer: (C)

12. Who among the following is not a legal person ?

  • (A) The Kumaon University
  • (B) State Bank of India
  • (C) The President of India
  • (D) The State of Uttarakhand

Answer: (C)

13. The Headquarters of world Food and Agricultural Organisation (FAO) is at

  • (A) Rome
  • (B) Paris
  • (C) New York
  • (D) Ohio

Answer: (A)

14. The readjustment of current strength of the Lok Sabha and the State Assemblies in India has been freezed upto

  • (A) year 2026
  • (B) year 2016
  • (C) year 2018
  • (D) year 2020

Answer: (A)

15. The Father of ‘Local Self Government’ in India was

  • (A) Lord Dalhousie
  • (B) Lord Canning
  • (C) Lord Curzon
  • (D) Lord Ripon

Answer: (D)

16. Who is known as the Father of International Law ?

  • (A) Hugo Grotius
  • (B) Oppenheim
  • (C) Edward Collins
  • (D) Philip C. Jessup

Answer: (A)

17. Voltaire was a

  • (A) Greek Philosopher
  • (B) British lawyer
  • (C) French writer and philosopher
  • (D) American jurist

Answer: (C)

18. The year of the Hague Convention for the Pacific Settlement of International Disputes, is

  • (A) 1900
  • (B) 1903
  • (C) 1905
  • (D) 1907

Answer: (D)

19. The tenure of every Panchayat in India is five years from the

  • (A) date appointed for its first meeting
  • (B) date of notification of election
  • (C) date of declaration of election results
  • (D) date of oath of office by members

Answer: (A)

20. The World Conference on Human Rights and Peace, 2013 was held in

  • (A) China
  • (B) Pakistan
  • (C) United States
  • (D) Bangladesh

Answer: (B) 21. Setu Samudram ship Channel Project is approved by

  • (A) Government of Tamil Nadu State
  • (B) Government of Sri Lanka
  • (C) Government of India
  • (D) Government of India and Sri Lanka

Answer: (C)

22. In which case the Supreme Court observed that Central Bureau of Investigation is a ‘caged parrot’ ?

  • (A) Rail Board bribery case
  • (B) Vineet Narayan V/s Union of India
  • (C) 2G Spectrum Scam case
  • (D) Coal-gate Scam case

Answer: (D)

23. The World Chairman of International Human Rights Commission is

  • (A) Dr. Muhammad Shahid Amin Khan
  • (B) H. E. Adnan Mansour
  • (C) Dr. Prathavi Ravish Singh
  • (D) Rafal Marcin Wasik

Answer: (A)

24. National Green Tribunal Act was passed in the year

  • (A) 2008
  • (B) 2010
  • (C) 2011
  • (D) 2009

Answer: (B)

25. Under which Article of the United Nations Charter the Security Council has power to use force against a State ?

  • (A) Article 24
  • (B) Article 2(4)
  • (C) Article 41
  • (D) Article 42

Answer: (D)

26. Where is the World Trade Centre situated in India ?

  • (A) Noida
  • (B) Mumbai
  • (C) New Delhi
  • (D) Chennai

Answer: (A)

27. Justice Dalveer Bhandari is

  • (A) a judge in Supreme Court of India
  • (B) Chief Justice of Delhi High Court
  • (C) Chief Justice of Bombay High Court
  • (D) a judge in the International Court of Justice

Answer: (D)

28. Which of the following declaration deals exclusively with the peaceful settlement of International disputes ?

  • (A) Paris Declaration, 1856
  • (B) Manila Declaration, 1982
  • (C) U.N. Declaration, 1943
  • (D) Moscow Declaration, 1943

Answer: (B)

29. Which of the following method of settlement of International Disputes has been expressedly recognised in the Constitution of India ?

  • (A) Arbitration
  • (B) Negotiation
  • (C) Conciliation
  • (D) None of the above

Answer: (A)

30. Read the following carefully Statement (1) : Right to Vote in an election is a Fundamental Right of every person in India. Statement (2) : Right to contest in an election is a Fundamental Right of every citizen. Of the above

  • (A) (1) is true but (2) is false.
  • (B) (1) is false, but (2) is true.
  • (C) Both (1) and (2) are true.
  • (D) Both (1) and (2) are false.

Answer: (D) 31. Which of the following case is related to Right to Information Act, 2005 ?

  • (A) Lily Thomas V/s Union of India
  • (B) Nandini Sundaram V/s Union of India
  • (C) Namit Sharma V/s Union of India
  • (D) None of the above

Answer: (C)

32. Balaji Raghwan V/s Union of India AIR 1996 SC 770 is related with which of the following Article of the Constitution of India ?

  • (A) 25
  • (B) 29
  • (C) 18
  • (D) 12

Answer: (C)

33. Article 239 AB of the Constitution provides

  • (A) Power of administrator to promulgate ordinances during recess of legislature.
  • (B) Power of the President to make regulations for certain Union Territories.
  • (C) Provision in case of failure of constitutional machinery of National Capital Territory.
  • (D) None of the above

Answer: (C)

34. Article 371 E of the Constitution deals with

  • (A) Establishment of Central University in Andhra Pradesh
  • (B) Special provisions with respect to the State of Sikkim
  • (C) Special provision with respect to State of Mizoram
  • (D) None of the above

Answer: (A)

35. Medha Kotwal Lele V/s Union of India 2012 S.C. is related with

  • (A) Mercy Killing
  • (B) Sexual Harassment of Women at work place
  • (C) Domestic violence
  • (D) Fake encounter

Answer: (B)

36. “International Law may be defined as the body of law which is composed for its greater part of the principles and rules of conduct which the States feel themselves bound to observe.” Defined by

  • (A) Charles Cheney Hyde
  • (B) Kent
  • (C) Oppenheim
  • (D) Westlake

Answer: (C)

37. Which of the following case is associated with the issue of ‘domicile’ in the State concerned for getting elected to the Council of States ?

  • (A) Rameshwar Prasad V/s Union of India
  • (B) Kuldip Nayar V/s Union of India
  • (C) S.R. Bommai V/s Union of India
  • (D) Satwant Singh V/s Asst. Passport Officer

Answer: (B)

38. In which Article of the Constitution of India, provision has been made for “Finance Commission” ?

  • (A) 366 (12)
  • (B) 280
  • (C) 265
  • (D) None of the above

Answer: (B)

39. Read the following : Assertion (1) : Parliament has passed the National Food Security Act, 2013. Assertion (2) : The Supreme Court has held that it is the duty of the State to provide food to every needy. Of the above

  • (A) Only (1) is true.
  • (B) Only (2) is true.
  • (C) Both (1) and (2) are true.
  • (D) Both (1) and (2) are false.

Answer: (C)

40. ‘Full faith and credit shall be given throughout the territory of India to public acts, records, and judicial proceedings of the Union and of every State,’ is provided under which Article of the Constitution of India ?

  • (A) Article 261
  • (B) Article 260
  • (C) Article 32 (3) and Article 226 (3)
  • (D) Article 226 (2)

Answer: (A)

41. Which one of the following cases is not related with Article 19 (1) * (A) of the Indian Constitution ?

  • (A) Prakash Jha International Ltd. V/s Union of India
  • (B) Secretary, Ministry of I & B V/s C.A.B.
  • (C) Communist Party of India V/s Bharat Kumar
  • (D) Kathi Ranning V/s State of Saurashtra

Answer: (D)

42. Under Article 338A of the Indian Constitution ‘There shall be a Commission known as _’.

  • (A) National Commission for Women
  • (B) National Commission for Minorities
  • (C) National Commission for Scheduled Tribes
  • (D) None of the above

Answer: (C)

43. Article 15(5) was declared as the ‘basic structure’ of Indian Constitution in which of the following case by the Supreme Court ?

  • (A) Ashok Kumar Thakur V/s Union of India
  • (B) Indian Medical Association V/s Union of India
  • (C) Bachpan Bachao Andolan V/s Union of India
  • (D) All of the above

Answer: (B)

44. Who was awarded Bharat Ratna in 2013 ?

  • (A) Raghu Nath Mahapatra
  • (B) Sharmila Tagore
  • (C) Sachin Tendulkar
  • (D) None was awarded Bharat Ratna.

Answer: (D)

45. Untouchability in any form has been abolished by which of the following articles of Constitution of India ?

  • (A) Article 14
  • (B) Article 16
  • (C) Article 17
  • (D) Article 15

Answer: (C)

46. Read the following : Statement * (A) : The Supreme Court in February 2012, in the famous ‘2G-Spectrum Scam’ case, quashed the 2-G Spectrum allotment and directed for its public auction. Reason (R) : Article 39 * (B) of the Constitution of India provides that the ownership and control of material resources of the community are so distributed as best to subserve the common good. Now answer using the codes given below :

  • (A) * (A) and (R) both are true and (R) is the reason of (A).
  • (B) * (A) and (R) both are true, but (R) is not the reason of (A).
  • (C) * (A) is true, but (R) is false.
  • (D) * (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

47. Who can seek advisory opinion from the International Court of Justice according to U.N. Charter ?

  • (A) Security Council
  • (B) General Assembly
  • (C) Other organs and specialised Agencies of the United Nations duly authorised by the General Assembly
  • (D) All of the above

Answer: (D)

48. Who can expel any State from the membership of the United Nations ?

  • (A) General Assembly
  • (B) Security Council
  • (C) General Assembly on the recommendation of the Secretary General
  • (D) General Assembly on the recommendation of the Security Council

Answer: (D)

49. Which Article of the Untied Nations Charter empowers the Security Council to implement the judgements of the International Court of Justice ?

  • (A) Article 24
  • (B) Article 25
  • (C) Article 94
  • (D) None of the above

Answer: (C)

50. Which of the following case is related to the Prize Courts ?

  • (A) The Zamora case
  • (B) Dr. Babu Ram Saxena V/s State
  • (C) S.S. Lotus case
  • (D) Re Castioni

Answer: (A)

Created on 2020/10/19 23:32 by • Last modified on 2020/11/07 18:38 (external edit)